דו"ח מקיף: הנשים מהוות 21.6% מכלל הספורטאים בישראל
דו''ח מקיף שהוגש לכנסת לרגל ציון יום הספורט והבריאות הגופנית, קבע כי בישראל יש רק 25,829 ספורטאיות מתוך 119,709 ספורטאים פעילים בסה''כ. השר זוהר: ''מתכוון לטפל בכל המחסומים של הספורטאיות''

לרגל יום הספורט והפעילות הגופנית שמתקיים היום (שלישי) בכנסת, מרכז המחקר והמידע של הכנסת פרסם דו"ח מקיף על חלקן של נשים הספורט הישראלי. המסמך מתמקד בנתונים קיימים על שיעורי ספורטאיות בפילוחים שונים ובמדיניות הננקטת כיום כלפי ספורט הנשים ובכלל זה: שיעורי נשים בהנהלות איגודי הספורט; טיוטת המלצות הוועדה לקידום ספורט הנשים בישראל; המדיניות שננקטה לאחרונה על ידי משרד התרבות והספורט בנושא ובסוגיית הקצאת מתקני ספורט לנשים.
לפי הדו"ח, בשנת 2021 היו בישראל 119,709 ספורטאים פעילים בגיל 7 ומעלה, מהם 25,829 נשים (21.6% מכלל הספורטאים הפעילים בישראל). 9,518 מהספורטאיות הן בוגרות (כ-22% מהספורטאים הבוגרים) ו-16,311 הן קטינות (כ-21% מהספורטאים הקטינים); 14,943 מהספורטאיות עסקו בענפי הספורט האישיים (כ-36% מהספורטאים בענפים האישיים) ו-10,886 מהספורטאיות עסקו בענפי הספורט הקבוצתיים (כ-14% מהספורטאים בענפים הקבוצתיים).

לפי הדו"ח, לגבי מספר הנשים, ב-15 ענפי הספורט המובילים הינו 18,403 והן היוו כ-82% מהספורטאיות הפעילות בישראל. בעוד שברוב הענפים חלקן של הנשים הוא נמוך ואף נמוך מאוד, יש ענפים שבהם חלקן של הנשים דומה לזה של הגברים (כדורעף, אתלטיקה ושחיה) ואף כאלה שבהם חלקן גבוה מזה של הגברים (התעמלות ורכיבה). בדיונים שהתקיימו בשנים האחרונות בוועדות הכנסת עלו טענות בנוגע לאי שוויון בהקצאה של מתקני ספורט לטובת ספורט נשים. מבקר המדינה, בדו"ח שפרסם במאי האחרון, המליץ בין השאר כי משרד הספורט יקים מערך פיקוח ובקרה שיוודא את עמידת הרשויות המקומיות בהתחייבויותיהן להעמיד את מתקני הספורט לרשות אגודות ספורט ומועדוני ספורט תוך ייצוג הולם והעדפה לספורט ילדות, נערות ונשים.
לגבי שיעור הנשים בהנהלות גופי ספורט, נכתב כי "חוק הספורט, התשס"ד-2003 מחייב ייצוג הולם לנשים בכלל גופי הספורט, אך לא קובע מהו שיעור הייצוג הנדרש. במבחנים שפרסם משרד התרבות והספורט לתמיכה בהתאחדויות ספורט, באיגודי ספורט באגודות ספורט ובמועדוני ספורט הוא קבע בין היתר יעד של 30% לייצוג נשים בהנהלות איגודים והתאחדויות; לאחר תקופה של שנתיים בה חל הסדר מעבר שאפשר שיעור ייצוג נמוך יותר, במהלך שנת 2023 המשרד מתעתד 51 מתוך 65 גופים כבר עמדו – ליישם במסגרת מבחני התמיכה סנקציות לאי עמידה ביעד. נכון לשנת 2021 ביעד הייצוג לנשים של 30% בהנהלות האיגודים וההתאחדויות. משרד התרבות והספורט דיווח כי בין השנים 2021-2020 חלה עלייה בשיעור הכללי של הנשים בהנהלות האיגודים והתאחדויות הספורט מ-28% ל-33% לא נמצאה דרישה דומה במבחני התמיכה עבור אגודות ואירגוני ספורט אחרים".

לגבי המלצות ברמה האסטרטגית, נכתב: "הקמת פרויקט לאומי להגדלת כמות הנערות והילדות בענפים מועדפים, בניהול גוף בינמשרדי מאושר; הגדלת מספר הספורטאיות בספורט הישגי באמצעות מבחני תמיכה ייחודיים לנשים; הקמת אגפי נשים עצמאיים בהתאחדויות לכדורגל ולכדורסל )המוגדרים כענפי על(; יצירת סמכות סטטוטורית לקידום ספורט הנשים בישראל; ייזום קמפיין לאומי מתמשך לקידום ספורט הנשים מול קהלי יעד שונים".
לגבי המלצות פרטניות, בתחום הרגולציה, נכתב: "יצירת סטנדרטיזציה של ההשקעה בתחום ספורט הנשים ברשויות המקומיות, יצירת פורמט דיווח אחיד, והתחשבות במספר הספורטאיות בהגדרת "ענפי על" ו"ענפים מועדפים"; פיתוח יכולת איסוף נתונים וניהולם ויצירת מנגנון "שקוף" של תמיכות וניצולן; אסדרת השימוש במתקני ספורט בהיבט מגדרי, כולל סנקציות וקבלת משובים; שיפור מעמד הספורטאית ותפקידי מעטפת נוספים על ידי השוואות שכר, תמיכה בספורטאיות בתקופת השירות הצבא".
יש לציין כי משרד התרבות והספורט דיווח על שורת פעולות נוספות שנקט בשנת 2022 לקידום ספורט נשים. בין היתר, 32% מתקציב התמיכות לספורט קבוצתי הופנה לספורט הנשים הקבוצתי. בכדורסל ובכדורגל , בתקציב 2022 היוו הנשים 23% ו-6% מהספורטאים בהתאמה, כאשר תקציב התמיכות עבורן בענפים אלו היה 45% ו-21 בהתאמה. סעיפים אחרים שאינם ייעודיים לא ניתן לפלח באופן זה, ובפועל ייתכן שהם מועברים ברובם לספורט גברים. בנוסף דיווח המשרד כי הטמיע במבחני התמיכה את הדרישה לממוני מוגנות, והקצה 900 אלף ש"ח לטובת הגדלת מספר המאמנות. בנוסף ציין המשרד כי עם אישור דוח הוועדה יפעל להקמת המדור לקידום ספורט נשים במועצה הלאומית לספורט, כפי שהוחלט בהחלטת ממשלה 740.

שר התרבות והספורט מיקי זוהר מסר בתגובה לדו"ח: "קידום השוויון המגדרי בספורט הוא אחת מהמשימות החשובות ביותר שלי, הן בזירה הספורטיבית והן בזירה הניהולית. כל ילדה, נערה או אישה בכל רמה תחרותית צריכה לקבל הזדמנות להצטיין ולשגשג בזירה הספורטיבית. שנת 2023 היא שנת מפנה לספורט הנשים בישראל. השנה הכפלנו את תקציבי ליגות העל והענפים המועדפים באמצעות אתנה – המרכז לקידום ספורט נשים, במטרה להגדיל את שיעור הילדות, הנערות והנשים המשתתפות בספורט תחרותי".
השר הוסיף: "בנוסף להגדלות דרך אתנה ישנו גם המתווה החדש שהצגתי בשבוע שעבר לחיזוק הליגות המקצועיות שיביא עשרות מיליוני שקלים נוספים לספורט הנשים בישראל. המתווה מביא לעוד תוספות משמעותיות לכל אחת מהקבוצה המשחקות בליגות הבכירות ולהגדלת הזדמנויות המשחק לשחקניות הישראליות. בימים אלו צוות משרדי בוחן את מסקנות הוועדה הציבורית לקידום ספורט נשים ואת יישום המלצותיה במסגרת תכנית העבודה ואני מתכוון לטפל בכל המחסומים שעמדו עד היום בפניהן של ספורטאיות. אנחנו נוודא שכל אחת שתרצה, תוכל למצות את מלוא הפוטנציאל שלה".